calendar

Četvrtak 1. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
RASKRINKANA STANISLAVOVA AFERA: Proveo noć u hotelu sa Urošem? Žena i djevojčica (8) poginule u “sumnjivom” požaru: Druga djevojčica (10) u kritičnom stanju JANJUŠ ŠOKIRAO SVOJIM IZGLEDOM! Ne želi priznati šta je radio na licu, ali on ga je raskrinkao Još traje borba s vatrom iznad Tučepa i Podgore: “Turisti su bježali, ali ne zbog požara” PRETUČENA MATORA? Zabrinula sve svojom pojavom Dnevni horoskop za četvrtak, 1. avgust 2024: Pred Vodolijama je dan pun radosti, Rakovi da “povuku ručnu”, Strijelci pod stresom, a vi? “ODVRATNO JE TO ŠTO SI URADIO!” Ova djevojka je Desingerici sve SASULA U LICE! (VIDEO) Kako je Jelena PRIZNALA DA JE POKUŠALA SAMOU*ISTVO: Poslala je i jednu VAŽNU PORUKU! (VIDEO) PJEVAČ SE SRUŠIO NA BINI Pao na glavu, ljudi u šoku, nastao haos u Budvi! Uhapšen sarajevski reper Sajfer!? NIKO ME NEĆE VOLJETI KAO ON Pjevačici umro muž, ona godinama neutješna: Moj pokojni suprug… PREMINULA RIJALITI ZVIJEZDA KOJU SU SVI VOLJELI: Bivši cimeri se opraštaju od nje! Evropski san Sarajeva ostao upravo to – san: Spartak kaznio sve promašaje Makarska rivijera u plamenu: Počela evakuacija jednog grada Lijepa Šeherezada fatalna i kao plavuša: Berguzar Korel uživa na ljetovanju, fotografije u kupaćem oduzimaju dah STANIJA POKAZALA ŠTA ZNA! Starleta objavila snimak iz teretane, pa izazvala lavinu komentara! (VIDEO)

Gatare i vidovnjaci modernizovali posao

Objavio: RHT
30/04/2023 11:00 AM

Priče o crnoj magiji često se vezuju za prošlost i seoske sredine. Međutim, danas su proročice, vračevi i ljubavni magovi modernizovali svoj posao i prešli na Internet. Oni sada rade preko aplikacija, reklamiraju se na društvenim mrežama, sajtovima i čak se pojavljuju u televizijskim emisijama. Iako većina prevaranata vara ljude, oni ne strepe mnogo od zakonom propisanih kazni.

Jedan od primera prevaranata na Internetu je i slučaj dizajnerke iz Novog Pazara koja je bila žrtva lažnog hodže. Ukradene fotografije dizajnerke poslužile su kao mamac za lakovjerne. Objava na Facebook preporučivala je hodžu kao iskrenog čoveka koji zaista pomaže.

“Preporučujem hodžu, jako iskrenog svjetog čoveka koji stvarno pomaže. U to sam se i sama uvjerila, kad sam osjetila negativu u sebi i neki loš osjećaj” – pisalo je u objavi na Facebooku.

Foto: Pinterest

Međutim, lažni hodža na pozive nije odgovarao, a profil koji je podijelio objavu nije ugašen jer pravila Facebooka nisu prekršena. Dizajnerka je morala da slučaj prijavi policiji, ali policija smatra da to nije nešto čime bi trebalo da se bave. Nažalost, ovakvi slučajevi nisu rijetki. Dvojica 30-godišnjaka su odlazila u kuće klijenata širom Srbije zbog navodnog obreda, a iznosili novac i zlato. Žena iz Bora je slala novac i nakit magovima poštom.

“Kada se građanima, uz naknadu, nude različiti preparati za ozdravljenje – čajevi, ulja i slično za koje ne postoje sertifikati niti dozvole, kao i nestručno liječenje poput nameštanja kičme, to podliježe kaznama. Tako se oni dovode u zabludu i to ima elemenata krivičnog djela poput prevare i nadrilekarstva, za koja su predviđene novčane i zatvorske kazne. Usluge proricanja sudbine i skidanja crne magije same po sebi nisu krivično djelo jer nije dovođenje u zabludu nešto što racionalno nije moguće učiniti. Takvo obećanje predstavlja prekršaj”, objašnjavaju iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Za sada se gatarama i vidovnjacima isplati da posluju na ovaj način. Posebno ukoliko nemaju tarifu. Onome ko se hvata za slamku spasa to je znak da vrač nije pohlepan i da može da pomogne. U stvari, to i njemu predstavlja olakšavajuću okolnost, ukoliko ipak dođe do suda.

Tagovi:

  • Gatare
  • Vidovnjaci
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS