calendar

Ponedeljak 16. Jun, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
ROĐAK poznate FOLKERKE bio u rijalitiju: Zašto ona dosad nije pričala o njemu? Hoće li mu se Sofija javiti nakon izlaska iz Šimanovaca? Šta je bolje za vašu kožu – umivanje toplom ili hladnom vodom? UROŠ RAJAČIĆ OTKRIO ZAŠTO JE IZDAO JELENU ILIĆ! Nije mogao da šuti O AFERI SA MILICOM Sanja nije dozvolila Milovanu da jede hranu koju je poslala njena majka! Otjerala ga od stola PRODUKCIJA POSLALA VAŽNO PISMO: Neviđeni preokret Bila je već dio rijalitija, a sada ponovo ulazi u Bijelu kuću: Mjesec pred završetak dolazi da svima pokaže ko je zvijezda MUZIČKI SPEKTAKL! Koncert Ane Nikolić u Banja Luci koji se ne propušta, ULAZNICE U PRODAJI! Rat se nastavlja – Peca je dva dana nakon finala ovo uradio Kristijanu DIPLOMIRALA DŽEJLA RAMOVIĆ! Javno se POHVALILA – evo koji FAKULTET je ZAVRŠILA (FOTO) Sve je spremno za Jelenino napuštanje rijalitija: Stigla poruka kojom je otkriveno sve do detalja STANIJA BEZ DLAKE NA JEZIKU: Ta žena je svojom pojavom, postupcima i načinom razmišljanja primitivna! Sve ostavljaš i zaboravljaš: Luka ne može da svari Anelinu neodgovornost, odmah je iskritikovao UPROPASTILA MU ROĐENDAN! Sanja svojim ispadima pokvarila Marku dan! Marko Stefanović se emotivnim riječima obratio Sanjinoj porodici: Zahvalio je na organizovanom rođendanu, a od njegovih ni traga ni glasa! Znate li šta je efekat “probne žene”: Kroz ovaj proces postajete važan dio rasta bivšeg partnera Matora zgrožena novim vođom: Nikad žešće opl*la po Mrvici i Stefani, unak*zila ih za sva vremena!

Priča o sarajevskom ćevapu: Simbol grada koji ima dugu tradiciju

Objavio: RHT
31/03/2024 10:30 AM

Priča o sarajevskom ćevapu

Kulinarski magazin „Taste Atlas“ podsjetio je da postoje četiri vrste bosanskih ćevapa: sarajevski, tuzlanski, banjalučki i travnički.

Priča o sarajevskom ćevapu

Priča o sarajevskom ćevapu FOTO Facebook

Svaki od njih ima svoje lokalne karakteristike i načine pripreme. I dok će rasprave o tome ko ima najbolje ćevape trajati vjerovatno dovijeka, mi ćemo danas donijeti priču o sarajevskim ćevapima.

No, ako je vjerovati „Taste Atlasu“, najbolji su upravo sarajevski, koje je ovaj magazin svrstao u deset najboljih jela na svijetu.

Različiti recepti

Postoje različita mišljenja o korištenju mesa za ove ukusne mesne rolnice – čistunci ih rade isključivo s mljevenom junetinom, soli i biberom, dok drugi koriste kombinaciju mljevene junetine i ovčetine.

Sarajevski ćevapi se posljednjih godina uglavnom prave samo s mljevenom junetinom i solju kako bi okus mesa bio što jasniji. Nakon što su pripremljeni, ćevape treba ostaviti u frižideru 48 sati. Zatim se peku na žaru i tradicionalno poslužuju u somunu, sa sirovim lukom sa strane, a mnogi na sve vole dodati i kajmak.

Jela s roštilja

Ćevap je u Bosnu i Hercegovinu stigao kao varijanta turskog kebaba oko 1500. godine. Iako većina prvo pomisli na doner kebab, kebab se zapravo s turskog prevodi kao “isjeckano meso”. No, u početku ovo jednostavno jelo nije bilo previše poznato i popularno među južnoslavenskim narodima. Početkom 20. stoljeća tempo života se ubrzao, što je pridonijelo popularizaciji jela s roštilja. Sarajevo nije zaobišlo oduševljenje hranom s roštilja, pa je tako u vrijeme Kraljevine Jugoslavije u ovom gradu niknula prva ćevabdžinica. Nalazila se u vakufskoj radnji na Baščaršiji, u blizini slatkog kutka. Prilazilo joj se iz ulice Sarači, a pripadala je kompleksu Gazi Husrev-begove kuće. Imala je koncept sličan današnjim trgovinama brze hrane; nije bilo mjesta za sjedenje, nego su se ćevapi prodavali s pulta, na komad.

Prva komercijalna ćevabdžinica u Sarajevu bila je „Taškent“, koja je otvorena 50-ih godina. Vlasnici su bili Zehra i Hamdija Salihbegović.

Za vrijeme osmanske uprave hajduci (buntovnici) su na ražnju pekli na vatri hajdučki ćevap, koji je bio jednostavan za izradu, od komada mesa i dimljene masti.

Tokom 1930-ih ćevapi su se proširili na ostatak Jugoslavije, uključujući istočnu Srbiju i područje Makedonije. Pored Sarajeva, do 1932. ćevapčići su se smatrali lokalnim specijalitetom u južnoj Srbiji, Skoplju i Peći.

Danas su ćevapčići postali jedan od najvažnijih simbola Sarajeva i neizostavan dio svake posjete našem gradu.

Kulturno naslijeđe

U Bosni i Hercegovini se razmatra inicijativa za brendiranje ćevapa, kao i nominacija za UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, dok je banjalučki ćevap već uvršten na Listu nematerijalne kulturne baštine bosanskohercegovačkog entiteta RS, te na Tentativnu listu nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine Državne komisije Bosne i Hercegovine za UNESCO.

avaz.ba/hypebih.ba/R.K.

Ostavite komentar

Obavezna polja su označena sa * Vaša adresa neće biti vidljiva drugim korisnicima.

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS