calendar

Petak 27. Septembar, 2023

JEDAN OD NAJBOLJIH SVJETSKIH OČNIH HIRURGA NIKICA GABRIĆ PROGOVORIO O SVOJIM POČECIMA: “San mog oca bio je da obrađujem vinograd i gajim mandarine” (VIDEO)

Objavio: RHT
27/09/2024 6:15 PM

JEDAN OD NAJBOLJIH SVJETSKIH OČNIH HIRURGA NIKICA GABRIĆ

Foto:Hrt1tv

Jedan od najuglednijih svjetskih očnih hirurga svakako je prof. dr. sc. Nikica Gabrić koji je izveo preko 1.000 operacija na očima. Oftamolog klinike “Svjetlost” Sveučilišta u Rijeci, bio je gost jednog serijala u kome smo saznali sve o njegovim počecima, ali i karijeri.

Djetinjstvo, osnovnu i srednju školu proveo je u rodnom Metkoviću. A Zagreb ga zove na studije medicine. Uz slike iz njegovog porodičnog albuma iz djetinjstva, Gabrić je objasnio kako je tekao tok njegovog školovanja.

– Prvo sam mislio kada sam došao iz Metkovića da nisam ja nešto posebno pametan. Da su djeca u Zagrebu puno pametnija, da su u bolje škole išli i bolje uslove imali. I da će oni bolji studenti biti, a ja da ću biti prosiječan. Na prijemnom sam dobro riješio, i onda sam shvatio da sam bolji od drugih u nekim stvarima, dobio sam neko samopouzdanje.

JEDAN OD NAJBOLJIH SVJETSKIH OČNIH HIRURGA NIKICA GABRIĆ

– Ja sam dugo vremena mislio da ću se vratiti u Metković, biti tu doktor i da ću obrađivati od oca vinograd i mandarine što je bio san mog oca. E onda kada mi je ponuđeno da ostanem na fakultetu, te godine 1984. su se smrzle mandarine u Metkoviću jer je bilo -7. Ja sam ostao u Zagrebu, a mislio sam da će mog tatu lupiti infarkt kada sam mu to saopštio. Tata je onda shvatio da je bolje da ja ostanem u Zagrebu jer mu odatle mogu više pomoći jer su se otvorila vrata svijeta. – započeo je priču doktor Gabrić.

– Do 35. godine mislite da vi o nečemu odlučujete. A kada se zapitate zašto ste na ovom svijetu onda spoznate da ne upravljate vi, svojim procesima, daju vam se neki darovi, a vi morate vratiti svemiru nešto ili vrhovnom biću ono za šta ste nagrađeni. U početku mi nije bilo jasno, a zašto sam se ja rodio. I onda postavljajući to pitanje došao sam do dvije svrhe čovjeka. Da genetski produžimo svoju vrstu inače bi kao vrsta izumrli. I ta biološka misija ima svoj nastavak... – objasnio je Nikica, a onda spomenuo ljude koji su mu pomogli, ali i one koji su mu možda na neki način zagorčali život.

– Ima ljudi koji su mi puno pomagali u životu, njih nekih 20 ili 30. Ali zato ima isto toliko njih koji su mi zagorčavali život. I prije deset godina shvatim da su mi jednako pomogli ovi koji su mi zagorčavali život i ovi drugi. Zašto? Zato što su me oni učinili sposobnijim da izađem iz zone komfora i da se sa njima borim i “tučem”. Ja sam bio sposobniji da savladam te probleme koje su mi oni nametali…..

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

BONUS VIDEO:

Hypebih.ba/Hypetv.rs/I.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS