calendar

Petak 27. Septembar, 2023

Belgijski kralj Filip poručio papi Franji da poduzme akcije u rješavanju seksualnih zlostavljanja

Objavio: RHT
27/09/2024 2:45 PM

Kralj Filip poručio papi Franji

Belgijski kralj Filip i premijer Aleksandar De Kro rekli su danas papa Franji da bi trebalo da preduzme konkretnije akcije kako bi riješio seksualna zlostavljanja koje je činilo katoličko sveštenstvo.

Kralj Filip poručio papi Franji / Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Kralj je papi u govoru, u kojem mu je poželio dobrodošlicu u Belgiju, rekao da je Crkvi trebalo “previše dugo vremena” da se “pozabavi” tim skandalima, prenosi Rojters.

Kralj Filip poručio papi Franji

De Kro je rekao da “samo riječi nisu dovoljne i da moraju da se preduzmu konkretni koraci”.

Papa je doputovao u Belgiju na 600. godišnjicu dva katolička univerziteta. Ali, u prvi plan je stavljen crkveni zapis o seksualnom zlostavljanju.

Prema podacima crkve, više od 700 žalbi i prijava zlostavljanja podneseno je u Belgiji od 2012. godine.

Na današnjem sastanku sa političarima u kraljevskoj palati Leken u Briselu, papa je pokušao da uvjeri prisutne da se katolička crkva bavi tom temom.

“Tragični slučajevi zlostavljanja djece su pošast sa kojim se crkva spremno suočava… Sprovođenjem programa prevencije širom svijeta.” – rekao je papa i dodao da Crkva mora da se “stidi i da traži oproštaj” za zlostavljanje maloljetnika, što je nazvao zločinom.

Sastanak sa 15 žrtava zlostavljanja

Papa Franja je u martu smijenio bivšeg biskupa Briža, Rodžera Vangheluva, koji je 2010. priznao da je zlostavljao nećaka. A 2011. je priznao i druga zlostavljanja.

Očekuje se da će papa kasnije danas održati sastanak sa 15 žrtava zlostavljanja u ambasadi Vatikana u Briselu. Gdje boravi tokom posjete…

TRAGEDIJA Na ritualnom kupanju utopilo se 37 djece

Pročitajte i: TRAGEDIJA Na ritualnom kupanju utopilo se 37 djece.

Foto: Nezavisne novine

Najmanje 46 osoba, uključujući 37 djece i sedam žena, utopilo se u rijekama i jezerima tokom hinduističkog vjerskog festivala na istoku Indije.

U posljednja 24 sata potvrđeni su smrtni slučajevi u 15 okruga.

“Zvaničnik za upravljanje katastrofama izjavio je da su nastradali tokom ritualnog kupanja u rijekama i jezerima nabujalim uslijed nedavnih poplava”, navodi “BBC”.

Više saznajte OVDJE.

BONUS VIDEO:

(Rojters/hypebih.ba/G. Š.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS